Château Lafite Rothschild @ KUNGFU KITCHEN: Makumatkalla maailman ympäri

Kurvisen Kungfu Kitchen sekä arvostettu, ranskalainen viinitalo Château Lafite Rothschild pistivät helteisessä Helsingissä pöytään melkoisen makumatkan maailman ympäri. Yllättävä päivä yhdisti uuden ja vanhan maailman viinit hienovaraisesti valmistettuun, aasialaiseen ruokaan. Jossa maistuivat juuret.

Kurvisen Kungfu Kitchen sekä arvostettu, ranskalainen viinitalo Château Lafite Rothschild pistivät helteisessä Helsingissä pöytään melkoisen makumatkan maailman ympäri. Yllättävä päivä yhdisti uuden ja vanhan maailman viinit hienovaraisesti valmistettuun, aasialaiseen ruokaan. Jossa maistuivat juuret.

Kungfusta useimmille ensimmäiseksi mieleen tullee muinaiskiinalainen akrobatiaa ja aseita hyödyntävä taistelulaji. Mun päässä alkaa miekkojen ja keppien viuhunnan sijaan soimaan vuoden -74 hittikappale Everybody was kungfu fighting, those kicks were as fast as lightning…”. Täydellinen korvamato.

Kyse ei ollut hittibiiseistä tai mustista vöistä, kun viime viikolla matkasin kohti pääkaupunkimme kivisiä kortteleita. Tosin fiilis oli päivän jälkeen yhtä sekava kuin hyrränä kiinalaiskattojen yläpuolella pyörineellä ninjalla.

Olo on sekava edelleen. Sen verran yllättäviä tilanteita ja yhdistelmiä mahtui yhteen hikiseen hellepäivään.

Aamulla silmät aukaistessa ei ollut hajuakaan, mitä päivä eteen toisi. Se toi paljon. Yllättäviä, mutta ei sentään vaarallisia tilanteita. Hienoja kokemuksia, joista saisi helposti kokoon, ellei nyt ihan kokonaista kirjaa, niin novellin ainakin.

Novelli kertoisi kutsusta kohti tuntematonta ja näillä leveysasteilla harvemmin nähdyn hellepäivän ylikuumentamista moottoreista. Epätoivon hetkistä, Kauniista Kampelasta ja Kungfusta. Sekä jumalten juomasta, jonka takaa löytyy eräs maailman arvostetuimmista viinitaloista.

Siinä tuli yhden iltapäivän ja illan aikana nähtyä ja koettua melkoinen sillisalaatti. Sekä ylimääräinen sydämenlyönti… kun “viimenen juna meni justiinsa”. Melkein. Mutta ei ihan.

Se siitä. Mininovellista. Yritän keskittyä tämän artikkelin kannalta olennaiseen. Kungfu fightingin edelleen soidessa päässä.

Kungfussa on tämän artikkelin ydin, mutta ymmärtänette, että tarinasta tulee melko monivivahteinen kun laajaan Aasiaan sotketaan pala Ranskaa, Chileä ja Argentiinaa. Englantilais-suomalaisen osion jätän suosiolla tästä yhtälöstä pois.

Illan pääroolissa oli laaja kattaus viinejä Ranskasta, Chilestä ja Argentiinasta.

Siinä helteisen iltapäivän aikana, kuivaa siideriä uudistetun lauttasaarelaisten kantapubin avajaisissa siemaillessa selvisi, että matka jatkuisi Helsingin laitamilta ytimeen kohti Lönnrotinkatu 18:ssa sijaitsevaa Kungfu Kitcheniä. Kiva! Koska uusi paikka. Mulle.

Illan ohjelmassa oli tasting perinteikkään, maailmalla jo pitkään mainetta niittäneen bordeaux’laisen viinitalon valikoimasta; samoilla mailla tuotettua, joita Ranskan marsalkka Richelieu vertasi jo vuonna 1755 olymposlaisten jumalten juomaan.

Marsalkka tarkoitti nykyään Château Lafite Rothschildin nimeä kantavan viinitalon laadukkaita viinejä. Niitä, jotka tänä päivänä kuuluvat Bordeaux’n alueen Grand Cru viinien ylimpään, 1er Grand Cru -laatuluokkaan.

Näitä ylimmän laatuluokituksen viinitaloja löytyy Bordeaux’sta vain viisi.

Kungfu Kitchenin ravintolasalin tunnelma on siisti, mutta samalla rento ja lämmin.

Pahin helle oli jo hellittänyt, kun illansuussa astuimme sisään Kungfu Kitchenin rennon siistiin ravintolasaliin.

Salista matka jatkui lämpöä hohkaavan avokeittiön ohitse yksityisempään “avokabinettiin”, jonka isojen ikkunoiden takana avautui pieni piilopaikka kadun hälinästä, sisäpihan suojaisa terassi.

En tiennyt Kungfu Kitchenistä ennalta mitään. Nimi kuulosti tutulta, mutta en varsinaisesti osannut yhdistää ravintolaa mihinkään.

Nimen perusteella osasin odottaa aasialaisvaikutteista ruokaa. Arvasin osuneeni oikeaan viimeistään siinä vaiheessa, kun bongasin kertakäyttöiset “riisitikut” pöydällä. Olisin mieluusti nähnyt syömäpuikot pesunkestävinä.

Kungfu Kitchenin nuorekas ravintoloitsija ja keittiömestari Miro Kurvinen on Master Chef Suomi vuosimallia 2014.

Kungfu Kitchenin taustalta löytyy nuorekkaan oloinen kaveri lippalakissa, mainosalahistorian omaava Miro Kurvinen.

Miehen kasvot, sen enempää kuin nimikään eivät saaneet kelloja päässäni kilkattamaan.

Siinä, missä istun katse tiukasti TV-ruutuun naulittuna Master Chef Australian tullessa tuutista ulos, niin suomalaisversio on jäänyt vieraaksi. Siitä, samoin kuin muun maailmankin Master Chef -mittelöistä vaan puuttuu se välitön tunnelma, joka aussien alkuperäisversiossa pitää meikäläisen hanurin penkissä. Alusta loppuun saakka.

Jos Suomen Master Chef -formaatti kykenisi samaan, niin tietäisin tasan tarkkaan, kuka Miro Kurvinen on. Hän on Master Chef -voittaja vuosimallia 2014.

Kurvisen ensimmäinen ravintola avasi ovensa reilu vuosi sitten. Siinä ravintolassa me nyt olimme.

Kurvisen pojankloppimaisilta kasvoilta paistaa nuorekkuuden lisäksi mielenkiintoinen yhdistelmä intoa ja rentoutta. Ansaittua ylpeyttäkin. Vailla pönötystä. Jonka minä tulkitsen terveeksi itsevarmuudeksi.

Myös kiire tuntuu olevan vahvasti läsnä. Kungfu Kitchen näyttää vetävän ihmisiä näin iltasella keskellä viikkoakin.

Viinitalo Château Lafite Rothschildin punaiset valmiina maistiin.

Illan pääosassa olivat Château Lafite Rothschildin viinit. Odotin jotain ranskalaista. Ranskalaista lasiin sainkin, mutta yllättäen myös etelä-amerikkalaista Argentiinasta ja Chilestä.

Aloitimme puhtaalla tastingillä, josta jatkoimme illan edetessä viinien ja Kurvisen tarjoileman ruoan kokeilevilla yhdistelmillä. Maistissa oli kaikkiaan yhdeksän eri viiniä; pari valkoista ja loput punaisia. Yksi Argentiinasta, kolme Chilestä ja muut ranskalaisia.

Château Lafite Rothschildin edustajat, Euroopan myynnistä vastaava Xavier Logette sekä nainen Légende -viinien takaa, viinintekijä Diane “The Lady of Légende” Flamand kertoilivat vuolaasti pitkän historian omaavan, monitahoisen talon taustoista, tuotteista ja niiden valmistuksesta.

Valkoisista henkilökohtaiseksi suosikiksi nousi chileläinen Los Vacos Chardonnay, vaikka Légende passasi paremmin merellisten alkupalojen kylkeen.

Löysin oman suosikkini nopeasti. Valkoisista. Punaisten kanssa olen ollut ongelmissa jo pitkään. Elän valkoista kautta. Ne vaan viehättävät tällä hetkellä enemmän.

Légenden valkoinen tuntui liian kevyeltä, mutta pitkään suussa viipyilevä chileläinen Chardonnay täynnä eksoottista hedelmää osui. Ja upposi.

Olisin voinut viettää koko illan Los Vascosin Chardonnayta siemaillen. Tosin merelliset alkuruoat muuttivat kuvioita; Légende Bordeaux Blanc vaan passasi merellisten annosten kanssa paremmin.

Los Vascosin Cabarnet Sauvignon ja tiukka Grande Reserve 2015.

Punaisten kohdalla parhaiten maistui Médocin viinialueella tuotettu tumman marjaisa, aavistuksen mausteinen ja savuinen Légend.

Pitkään kypsytetyt reserve -viinit olivat oma luku sinänsä, mutta olisivat kaivanneet kylkiäisiksi rehellistä, robustia lihaa. Punaisena.

Viinikattaus oli laaja ja kokonaisuudessaan vaikuttava, mutta Kurvisen keittiö onnistui kyllä pistämään kasaan aivan yhtä laajan ja vaikuttavan kokonaisuuden.

Sellaisen, josta minä pidän. Koska useammalla, vaikkakin pienemmällä annoksella saa jutun juonesta paremmin kiinni.

Ruokaa tuli keittiöstä tasaiseen tahtiin koko seurueen kesken jaettavien maisteluannosten muodossa. Alkuun vähän pienempää ja kevyempää settiä, keskellä isommin ja täyttävämmin. Kruununa jälkkäri, joka oli lopulta aterian ainoa jokaisen omalta lautaselta tarjoiltu annos.

Setti taisi olla tarpeisiimme räätälöity, mutta keittiömestari Kurvinen vakuutti kaikkien annosten löytyvän myös listalta.

Aasialaisittain maustettu lohiceviche ei vielä vakuuttanut Kungfu Kitchenin erinomaisuudesta.

Aloitimme ruokailun aasialaisittain maustetulla lohicevichellä, joka ei omaan suuhun ollut kummoinenkaan esitys. Odotin enemmän. Ja erilaista. More maku ja hivenen enemmän tulta tantereeseen.

Makunystyröiden muistissa eli vielä vahvasti reilu viikkoa aiemmin Patagonia BBQ:n grillibileissä alkuruokana tarjoiltu vastaava, joka pamautti mielen välittömästi Etelä-Amerikan rantaravintoloihin.

Kurvisen lähestyminen on hienovaraisempaa. Ja itse asiassa tuo hienovarainen ote säilyi läpi koko aterian.

En ehkä vielä tässä vaiheessa ollut sisäistänyt Kungfu Kitchenin ideologiaa. Melko pian kävi kuitenkin selväksi, että nyt ei seikkailtaisi makumatkalla vain Aasiassa vaan crossailtaisiin siellä jossain Aasian, Amerikan ja kotimaankin keittiöiden välimaastossa.

Täytyy sanoa, että yhdistelmä on mielenkiintoinen, kun maailman makujen sekaan survotaan yllättävän paljon suomalaisuutta.

The Annos. Limellä, korianterilla ja chilillä maustettu kampasimpukka korjasi koko potin kotiin.

Jos ensimmäinen alkuruoka ei heti räjäyttänyt tajuntaa, niin toinen teki sen sitäkin isommin.

Voisi kuvitella, että kampasimpukka on kam-pa-sim-puk-ka. Ja sellaisena pysyy. Vaikka voissa paistaisi. Kungfu Kitchenin kampasimpukka-annos oli kuitenkin yksi parhaimpia koskaan eteeni kannetuista. Muu pöytäseurue tuntui olevan kanssani samaa mieltä.

Tässä oli The Annos, jonka minä menisin, ja menen vielä Kurvisen keittiöstä tilaamaan. Salaisuus? Ylitsepääsemättömän maukas kastike muine lisukkeineen.

Gyosat eli japanilaisittain valmistetut dumplingsit maistuivat, mutta eivät yltäneet kärkikaartiin.

Seuraavaksi syömäpuikot kohti Japanin maata ja setti gyosaa eteen. Täyte jäi hieman epäselväksi, mutta japanilaiset dumplingsit maistuivat kyllä.

Tosin tässä kävi nyt vähän samoin kuin ensimmäisen annoksen kohdalla. Ei aivan yhtä räikeästi, mutta kuitenkin. Kovin kattavaa kokemusta ei gyosasta itselläni ole, mutta olin vain pari päivää aiemmin nauttinut elämäni toistaiseksi parhaat gyosat Espan japanilaisessa Kita -ravintolassa. Toistamiseen.

Harvoin ravintolamaailmasssa eteen tulee jotain sellaista, jota täytyy ehdottomasti saada lisää. Kitan gyosat ovat yksi sellainen harvinaisuus. Nyt myös Kungfu Kitchenin kampasimpukat. Toivottavasti pysyvät listalla pitkään.

Aasialaisittain höyrytetyt sämpylät, bahn baot tarjoiltiin murean lihatäytteen kera.

Pikkupaloista tuhdimman ruoan pariin johdattivat bahn baot eli aasialaiset, pehmeäksi höyrytetyt ja täytetyt “sämpylät”.

Bunit olivatkin täydellisiä. Täyte meni taas kaksin käsin bahn baoa suuhun tunkiessa ohi korvien, mutta mureaa possun poskea tai härän niskaa taisi sämpylöiden välistä löytyä. Herkkua!

Näyttävältä kasvispediltä tarjoiltu siika sitruunaruohokastikkeella pisti “Illan suosikkiannos” -kisassa kovasti kampasimpukoille kampoihin.

Kampasimpukoiden ohella Kurvisen kattauksesta suurimman vaikutuksen teki jasmiiniriisin kera näyttävältä kasvispediltä tarjoiltu siika sitruunaruohokastikkeella. Vaikka annoksen ulkonäkö ja maut viittasivat vahvasti Aasiaan, niin muistan havahtuneeni suomalaisuuteen juurikin tämän kala-annoksen kohdalla.

En oikein osaa määritellä miksi tai mistä tuo suomalaisuus Kungfu Kitchenissä välittyy. Kotimaisista raaka-aineista? Ja kokista? Ehkä.

Suurustettu sitruunaruoholiemi oli jälleen suurta herkkua.

Piileekö Kurvisen vahvin wushu kastikkeissa?

Panang -härkä oli saanut kaveriksi ajankohtaista parsaa sekä makeaksi grillattuja pikkutomaatteja ja ananaspaloja.

Vatsa oli jo ennen kala-aterian saapumista täynnä, joten makeaksi grillatuilla pikkutomaateilla ja ananaspaloilla täydennettyä Panang -härkää riitti vain yksi siivu. Joka sekin piti survoa sisään vähän väkisellä.

Makureseptoritkin alkoivat tässä vaiheessa olla jo makujen ja viinien kirjosta sen verran sekaisin, että maullisesti härkälautanen jäi näin jälkikäteen mietittynä enemmän tai vähemmän arvoitukseksi. Muistiin tallentui lähinnä täydellisesti kypsennetyn lihan tuntu suussa sekä ihanan makeaksi paahtuneet ananaspalat.

Annos vaatinee uusinnan ennen kuin osaan varmasti sanoa, mitä mieltä siitä olen. Mutta veikkaan, että lihansyöjille kauniisti kypsennetty, murea liha maistuu kyllä.

Aterian päätteeksi, ei makeaa mahan täydeltä vaan juuri sopivan kokoinen pala täyteläistä suklaakakkua kera kookossorbetin ja passionhedelmän.

Lopuksi suu makeaksi pienellä, mutta tässä tapauksessa oikein sopivalla palalla täyteläistä suklaakakkua.

Kookossorbetti oli kiva lisä, joskin sokerirajoitteiselle turhan makea. Ehkä siksi kaipasin myös passionkastikkeelta enemmän sorbetin makeutta tasapainottavaa ja täyteläistä suklaakakkua raikastavaa kirpeyttä. Ymmärrän kuitenkin omat rajoitteeni ja uskon, että useimmille jälkiruoan makeus on pelkästään positiivinen kokemus.

Mistä tietää, että takana on onnistunut ilta? Siitä, että ajantaju katoaa täysin ja herää yhtäkkiä ikkunoiden taakse illan aikana laskeutuneeseen pimeyteen. Ja siihen viimeiseen junaan.

Huikea päivä! Paljon uusia kokemuksia, mielenkiintoisia ihmisiä ja informatiivista pääomaa. Jos en kyseisenä keskiviikkoaamuna herätessä osannut arvata, mitä kaikkea päivä tullessaan toisi, niin seuraavana aamuna mietin, jotta oliko eilinen totta ollenkaan. Vai pelkkää unta pettävää.

Tuttua taulukkoarvostelua en Kungfu Kitchenistä loppuun laita. Koska tilaisuus oli poikkeuksellinen eikä suoraan verrannollinen tavanomaiseen ravintolakokemukseen.

Jo aiemmin selväksi varmasti kävi, että illan parhaaksi valikoituivat kampasimpukat sekä Los Vascosin Chardonnay. Tosin täytyy myöntää, että siika pisti kyllä kovasti simpukoille kampoihin.

Syyn palata Kurvisen kulmille sain paitsi kampasimpukoista, niin myös maistamatta jääneestä, mutta kovasti houkuttelevasta, korealaisittain maustetusta härkätartarista.

Tuo mainitsemani chileläinen Chardonnay muuten löytyy Alkon tilausvalikoimasta mielestäni varsin käypään, 15,90 €:n hintaan. Suosittelen testaamaan!

Château Lafite Rothschildin viinintekijä Diane “The Lady of Légende” Flamand ja ravintoloitsija Miro Kurvinen.

Kenelle Kungfu Kitcheniä suosittelisin?

Luonnollisesti kaikille aasialaisen ruoan ystäville, mutta erityisesti heille, joille aasialainen keittiö on vielä vieras tai tökkii muuten vaan. Kurvisen hienostunut ja hienovarainen ote on mainio avaus aasialaiseen makumaailmaan!

Yhteystiedot Kungfu Kitchen, Helsinki

Jaa oma ravintolatarinasi! Ravintolatarinoiden ryhmässä tai instagramissa tunnisteilla #ravintolatarinat @ravintolatarinat!

 

2 comments

  1. Pingback:Vuoden 2018 tykätyimmät kuvat & luetuimmat RAVINTOLATARINAT – Ravintolatarinat

  2. Pingback:Meksikolainen kesän avaus @ raikas ravintola FRIDA’S! – Ravintolatarinat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *